Gdy nasze zbiory są już gotowe lub gdy kupiliśmy przepyszne warzywa od lokalnego rolnika zadajemy sobie pytanie jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie warzyw i owoców w ziemiance? No właśnie, jakie warunki muszą panować, aby optymalnie przechowywać ekologiczne warzywa i owoce w piwnicy ogrodowej?
Przeczytaj nasze rady, aby cieszyć się świeżością zbirów bez wykorzystania prądu!
Warunki do przechowywania warzyw i owoców w ziemiance
Odpowiednia temperatura i odpowiednia wilgotność to kluczowe aspekty, które warunkują dobre przechowywanie. Tymczasem ziemianka to miejsce, które w naturalny sposób zapewnia nam odpowiednie warunki. Podczas gdy od lat wykorzystywano ten sposób na przechowywanie, na długo przed pojawieniem się lodówek w naszych domach, wiele z nas zapomniało jak w naturalny sposób przechowywać zbiory.
W dzisiejszych czasach często wracamy do sprawdzonych i starych pomysłów, tak jest również z piwnicami ogrodowymi. Najważniejsze, czyli wykorzystanie ciepła i chłodu ziemi, zostało połączone z nowoczesnymi materiałami i technologiami.
Chłód latem i ciepło zimą pobierane są bezpośrednio z ziemi. Dlatego bardzo ważne jest, aby piwnica była zakopana na odpowiednią głębokość, a z góry była zaizolowana odpowiednią warstwą ziemi. Istnieje możliwość, aby przy wykorzystaniu innego rodzaju izolacji zmienić te parametry.
Bardzo istotna w ziemiance jest wentylacja, która zapewnia odpowiedni poziom wilgotności do przechowywania. Wentylacja grawitacyjna zapewnia naturalny przepływ powietrza.
Chłodniejsze powietrze wpływa dolnym kanałem wentylacyjnym, a cieplejsze wydostaje się górnym kanałem wentylacyjnym.
Co więcej, taka wentylacja może zostać uzyskana dzięki zastosowaniu tradycyjnego kominka wentylacyjnego lub innowacyjnego systemu wentylacji grawitacyjnej zainstalowanej w piwnicy CoolCubby.
Na obrazku obok przedstawiony jest schemat działania wentylacji w ziemiance CoolCubby.
Odpowiednia temperatura i wilgotność do przechowywania w ziemiance
Nie wszystkie owoce i warzywa mają takie same wymagania odnośnie przechowywania. Jedne preferują wyższą temperaturę, a inne niższą. Ma to bardzo duże znaczenie na przykład podczas układania zbiorów na półkach piwnicy.
Najbardziej popularne warzywa i owoce zostały podzielone na 5 podgrup, które wymagają podobnych warunków do przechowywania.
1. Niska temperatura (0°C – 4,5°C) i bardzo wysoka wilgotność (90% – 95%)
- marchew
- buraki
- pasternak
- brukiew
- rzepa
- seler
- kapusta pekińska
- salsefia
- skorzonera
- rzodkiewki ozime
- kalarepa
- por
- jarmuż
- brokuł (na krótki okres)
- brukselka (na krótki okres)
- chrzan
2. Niska temperatura (0°C – 4,5°C) i wysoka wilgotność (80% – 90%)
- ziemniaki
- kapusta
- kalafior (na krótki okres)
- jabłka
- winogrona (4,5°C)
- pomarańcze
- gruszki
- pigwa
- grejpfrut
- cykoria
3. Średnia temperatura (4,5°C – 10°C) i wysoka wilgotność (85% – 90%)
- ogórki
- słodka papryka (7°C – 12°C)
- melon
- arbuz
- bakłażan
- dojrzałe pomidory
4. Niska temperatura (0°C – 10°C) i średnia wilgotność (60% – 70%)
- czosnek (najlepiej przechowywać w warunkach 50% wilgotności)
- cebule
- zielona soja w strąkach
5. Wysoka temperatura (10°C – 15,5°C) i średnia wilgotność (60% – 70%)
- suszona ostra papryka
- dynie
- bataty (słodkie ziemniaki)
- zielone pomidory (do temperatury 21°C)
- dynie ozime
Podane powyżej podgrupy znacząco ułatwią grupowanie warzyw i owoców oraz ich przechowywanie. Biorąc pod uwagę podane wartości możemy w łatwy sposób przechowywać w ten sam sposób zbiory z tej samej grupy.
Warto również wziąć pod uwagę, że im więcej warzyw i owoców znajdzie się w ziemiance tym wyższa wilgotność się w niej pojawi, ponieważ same zbiory będą oddawać wilgoć.
Piwnice ogrodowe z tworzywa do przechowywania warzyw i owoców
Dzięki idealnej szczelności nowoczesnych piwnic z laminatu możemy definiować temperaturę oraz wilgotność w niej panującą. Ponadto, te idealnie gładkie powierzchnie dają również możliwość utrzymania idealnej czystości, dzięki czemu zapobiegniemy rozwijaniu się pleśni i i psucia naszych zbiorów. To również możliwość zebrania nadmiaru wilgoci – krople, które osadzają się na ściankach spływają na dno piwnicy, w której pod podłogą zaprojektowana została specjalna studzienka, z której ściereczką możemy zebrać kondensat.
W wyniku pracy naszych projektantów oraz inżynierów powstała idealna w użytkowaniu piwnica, która przyjazna jest do przechowywania warzyw i owoców. Dodatkowo, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o piwnicach z laminatu zajrzyjcie na sekcje „O piwniczkach”’
Źródło:
- „Root cellaring, Natural cold sotrage of fruits and egetables” M.N Buble, Storey