Każdy, kto planuje wykonywać przetwory na zimę powinien zapoznać się z informacjami o ich przechowywaniu. Aby przygotowane owoce i warzywa nie zepsuły się podczas przechowywania słoiki muszą być wyparzone, zakrętki dopasowane, a przy zakręcaniu pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu brzegu słoiczka. Jak pasteryzować słoiki?
Jeżeli planujesz wstawić przetwory do piwniczki ogrodowej, słoiki należy jeszcze poddać pasteryzacji. Proponujemy dwie metody: do wyboru masz pasteryzację w piekarniku lub w garnku.
Jak pasteryzować słoiki?
- Pasteryzacja słoików w piekarniku:
Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta – nie powinna się odkształcać. - Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą:
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut.
Pamiętaj! Do wrzątku (czy też nagrzanego piekarnika) wkładaj słoiki z jeszcze gorącymi przetworami. Jeśli planujesz pasteryzować słoiki z zimnymi już powidłami, to musisz je umieścić w zimnej komorze piekarnika. W przypadku pasteryzacji w garnku, zimne słoiki idą do zimnej wody w garnku. Czas pasteryzacji licz od nagrzania piekarnika, czy też zagotowania się wody w garnku.
Tak przygotowane przetwory przechowujemy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, idealnie sprawdzi się do tego ziemianka ogrodowa. Nowoczesne piwniczki zbudowane z wysokiej jakości materiałów bardziej przypominają lodówkę niż znaną nam nieprzyjemną ziemiankę. Przeczytaj więcej o piwniczkach ogrodowych lub zajrzyj do wnętrza ziemianki.
Jak zrobić przetwory?
Domowe przetwory to najlepszy wybór na owoce i warzywa zimą. Jeśli tylko mamy dostęp do ekologicznych owoców i warzyw warto je samemu przygotować.
To ekologiczny sposób na przechowywanie i nie marnowanie żywności. Do ich przechowywania wykorzystujemy słoiki, które możemy wykorzystywać ponownie. Dowiedz się, jak zrobić przetwory z naszego wpisu.