Jeśli już od dawna przygotowujesz przetwory, to na pewno stałą pozycją są ogórki kiszone. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowymi przetworami, jest to przepis na ogórki kiszone, który musisz mieć!
Tak jak z każdymi przetworami, bardzo ważna jest jakość składników, których używasz. Dlatego wybierz ogórki jędrne i twarde. Najlepiej z ekologicznej uprawy. Unikaj tych przerośniętych, ponieważ będą one miękkie w środku po ukiszeniu.
Nie musisz od razu robić bardzo dużej ilości, spróbuj od kilku słoików. Poniższy przepis to proporcje na 1 kg ogórków = 2 słoiki. Możesz dowolnie zwiększać ilość wykonanych ogórków kiszony zwiększając te proporcje.
Składniki na ogórki kiszone:
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 1 mała główka czosnku
- pół pęczka kopru z baldachami
- 5 cm korzenia chrzanu oraz liście
- 1 litr wrzątku
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej
- dodatki: liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni
+
- 4 litrowe słoiki
Przepis na ogórki kiszone
Wszystkie ogórki umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Odłóż uszkodzone ogórki na bok. Umyj też pozostałe składniki: koper, chrzan i liście, jeśli ich używasz. Korzeń chrzanu pokrój na mniejsze paski a z główek czosnku zdejmij ząbki, których nie trzeba obierać.
Czyste słoiki o pojemności 1l każdy ustaw na blacie. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Wszystkie produkty podziel równo na ilość słoików, by ułatwić sobie dzielenie kawałków chrzanu, czy też ząbków czosnku. Na dno każdego słoika wyłóż część kopru, ząbków czosnku oraz kawałków chrzanu oraz liści chrzanu, czy dębu. Kolejnym krokiem jest ułożenie ogórków pionowo w słoikach. Warto przechylić słoik i układać je bardzo ciasno, jeden przy drugim. Następnie zacznij układać ogórki.
Tak przygotowane słoiki zalejemy zalewą. Do każdego litra wody dodaj 2 łyżki soli kamiennej. Mozna użyć soli jodowanej, jednak nie zawiera ona tylu składników mineralnych. Możemy zalać ogórki zarówno gorącą jak i zimną zalewą, nie ma to większego wpływu na kiszenie. Ważne, aby zalewa przykryła w całości wszystkie ogórki. Jeżeli będzie ona poniżej ich poziomu mogą one bardzo szybko się popsuć.
Gotowe słoiki z ogórkami kiszonymi najlepiej przechowywać w piwniczce ogrodowej, gdzie jest chłodno i ciemno. Będą one dostępne na wyciągnięcie ręki przez całą zimę.
Porady dotyczące kiszenia ogórków
Po zakręceniu słoików gorącą wodą polecamy odwrócić je do góry dnem, owinąć ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką i zostawić tak, aż całkowicie przestygną. Po przestudzeniu możesz ponownie postawić je zakrętką do góry. Odwracanie słoików do góry dnem nie jest jednak konieczne, w ciągu pierwszych dni kiszenia słoiki same się zawekują.
To co można zaobserwować w pierwszych dniach kiszenia to buzowanie słoików. Zalewa może wyciekać ze słoików z ogórkami, mogą one też lekko syczeć. Jest to w pełni naturalne, gdy proces kiszenia jest bardziej dynamiczny. Absolutnie nie odkręcaj słoików i nic się nie martw.
Nie przejmuj się, jeśli nakrętka nie zassała się po pierwszym dniu kiszenia. Cały proces fermentacji trwa kilka dni, a słoiki powinny zawekować się najpóźniej w ciągu dwóch do trzech dni od zakręcenia.
Na naszym blogu możesz przeczytać jak przechowywać owoce i warzywa w ziemiance.