Kuchnia zero waste
Jak zorganizować kuchnię, aby ograniczyć produkcję śmieci? Dążenie do ideologii zero waste to droga, która może być przyjemna i łatwa, wystarczy zmienić tylko kilka swoich nawyków. Codziennie gotujemy, jemy i sprzątamy, warto więc zoptymalizować nie tylko jakość posiłków oraz czas spędzany w kuchni, ale również ilość produkowanych śmieci.
10 pomysłów na kuchnię zero waste
- Zrezygnuj z wody w plastikowych opakowaniach, na rzecz wody kranowej lub wody filtrowanej
- Przygotuj szklane pojemniki na suchą żywność, aby móc kupować ją na wagę, zamiast w pojedynczych opakowaniach.
- Korzystaj z płóciennych toreb i woreczków na owoce/warzywa wielokrotnego użytku
- Zrezygnuj z kupowania warzyw i owoców w foliach np. cukinie, ogórki
- Wykorzystaj woskowijki, tj. folie spożywczą wielokrotnego użytku (to bawełniane tkaniny nasączone woskiem pszczelim – są naturalne i antybakteryjne)
- Wykorzystuj ponownie niedokończone potrawy np. ziemianki z poprzedniego obiadu mogą stać się pysznymi kopytkami
- Przechowuj resztki z posiłków przykryte silikonowymi kapturkami wielokrotnego użytku
- Zainwestuj w papier do pieczenia wielorazowego użytku
- Oszczędzaj wodę myjąc owoce i warzywa w jednej misce zamiast pojedynczo pod bieżącą wodą
- Używaj zmywarki zamiast mycia ręcznego
To tylko kilka pomysłów, które można od razu wprowadzić w życie. Nie koniecznie trzeba je zrobić wszystkie od razu, czasami jedna mała zmiana może mieć już bardzo duże znaczenie dla środowiska.
Ograniczenie opakowań, gotowanie na kilka dni zamiast kupowanie gotowych posiłków to nie tylko dobre rozwiązanie dla środowiska, ale również dla Twojego zdrowia i portfela!
Przechowywanie żywności w odpowiedniej temperaturze
Odpowiednie przechowywanie warunkuje nam dłuższą świeżość żywności. Bardzo często brakuje nam miejsca w lodówce i zamrażarce. W tym momencie żywność nieodpowiednio przechowywana szybciej się psuje i trafia do śmieci.
Dodatkowe miejsce do przechowywania w ogrodzie, czyli piwniczka ogrodowe to idealne rozwiązanie szczególnie dla osób, które mają własne przetwory, zbiory z ogrodów lub chcą przechowywać wino w odpowiedniej temperaturze.
Piwniczka CoolCubby to 60 lodówek i to bez użycia prądu! Taka przestrzeń powinna wystarczyć każdemu.
Często w okresie świąt lub dużych uroczystości rodzinnych bardzo duże ilości jedzenia trafiają do kosza właśnie przez złe ich przechowywanie.
A jakie są Wasze pomysły na wprowadzenie zero waste do kuchni?