Domowe przetwory to wyjątkowe produkty, dlatego warto się do nich przekonać i samemu je przygotować. Kiedy jest najlepszy czas na przetwory, co musimy przygotować oraz jak je zrobić?
Jeśli chcecie rozpocząć swoją przygodę z przetworami z tego wpisu przekonacie się, że są one banalnie proste. Przygotowując je samemu macie kontrolę nie tylko nad jakością owoców i warzyw, ale również nad ilością cukru, której bardzo często jest zdecydowanie za dużo w produktach ze sklepów.
Jest to sposób na zwiększenie spożywania warzyw i owoców zimą oraz wspaniała satysfakcja.
Idealnie jeśli macie dostęp do takich warzyw i owoców, które pochodzą z domowych lub ekologicznych upraw. Mamy wtedy pewność o pochodzeniu produktu oraz całym procesie ich wzrostu.
Kiedy jest najlepszy czas na przetwory?
W szczytowym sezonie danego produktu. Wtedy warzywa i owoce są nie tylko naturalnie dojrzałe i pełne witamin, ale również najtańsze. Najlepiej jest sięgać po lokalne produkty, ponieważ to właśnie one są najlepiej przyswajane przez nasz organizm.
Styczeń
Owoce: ananas, grejpfrut, gruszki, mandarynki, jabłka, mango, pomarańcze, suszone owoce
Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fenkuł, kalafior, kapusta, marchewka, pietruszka (korzeń), por, roszponka, rzodkiewki, sałata lodowa, seler, warzywa strączkowe, ziemniaki
Luty
Owoce: ananas, grejpfrut, gruszki, mandarynki, jabłka, mango, pomarańcze, suszone owoce
Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fenkuł, kalafior, kapusta, marchewka, pietruszka (korzeń), por, roszponka, rzodkiewki, sałata lodowa, seler, warzywa strączkowe, ziemniaki
Marzec
Owoce: ananas, grejpfrut, gruszki, mandarynki, jabłka, mango, pomarańcze, suszone owoce
Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fenkuł, kalafior, kapusta, marchewka, pietruszka (korzeń), por, roszponka, rzodkiewki, sałata lodowa, seler, warzywa strączkowe, ziemniaki
Kwiecień
Owoce: gruszki, jabłka, mango, rabarbar
Warzywa: cebula, cykoria, kapusta młoda, karczochy, marchew, natka pietruszki, papryka, sałata lodowa, rzodkiewka, smardze, szczaw, szparagi, warzywa strączkowe, ziemniaki młode
Maj
Owoce: agrest, czereśnie, mango, rabarbar, truskawki
Warzywa: botwinka, bób, cebula biała i złota, groszek, karczochy, rukola, sałata maślana, szczaw
Czerwiec
Owoce: czarny bez, czereśnie, jagody, morele, porzeczki, rabarbar, śliwki, truskawki, wiśnie
Warzywa: bakłażan, bób, cukinia, fasolka szparagowa, groszek, kalarepa, karczochy, liście selera, młoda marchewka, ogórki, patisony, por, szpinak
Lipiec
Owoce: agrest, brzoskwinie, czarny bez, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, melony, morele, nektarynki, porzeczki, , , śliwki, truskawki
Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki
Sierpień
Owoce: arbuzy, czarna porzeczka, jagody, jeżyny, maliny, melon, mirabelki, nektarynki, poziomki, śliwki, winogrona
Warzywa: bakłażan, brokuły, cukinia, fasola, fasolka szparagowa, fenkuł, grzyby, kalarepa, kapusta, karczochy, kurki, por
Wrzesień
Owoce: czarny bez, brzoskwinie, figi, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, kiwi, maliny, pigwa, poziomki, śliwki, winogrona, żurawina
Warzywa: bakłażan, borowiki, brukselka, chrzan, cykoria, dynia, fasolka szparagowa, jarmuż, marchewka, patisony, por, rukola, sałata maślana, seler
Październik
Owoce: daktyle, figi, gruszki, jabłka, papaja, pigwa, śliwki, winogrona
Warzywa: buraki, brukselka, cebula, chrzan, cykoria, cukinia, dynia jarmuż, kalafior, kukurydza, młoda kapusta, por, ,roszponka, rukola, sałata lodowa, słodkie ziemniaki,
Listopad
Owoce: ananas, dzika róża, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi,
Warzywa: brukselka, buraki, chrzan, cykoria, dynia, kalarepa, kapusta, koper włoski, pietruszka, por, roszponka, rukola, ,
Grudzień
Owoce: ananas, gruszki, jabłka, kiwi, mandarynki, papaja, pomarańcze
Warzywa: buraki, brukselka, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kapusta, por, roszponka, seler
Co przygotować do przetworów? Opakowania wielorazowe są na topie!
To o czym nie warto zapominać, to duży aspekt ekologiczny, ponieważ wykonując przetwory w domu nie generujemy dodatkowych śmieci w postaci opakowań. Możemy nawet pójść o krok dalej i stwierdzić, że ograniczamy również ślad węglowy ograniczając transport do minimum, gdy kupujemy lokalne warzywa i owoce.
Przetwory w 100% przypadków możemy przygotować w szklanych słoikach, mogą być to słoiki używane.
Zbieraj słoiki w ciągu roku, jeśli nie masz zapasów spytaj znajomych – na pewno ktoś znajdzie kilka, którymi chętnie się z Tobą podzieli.
Bądź eko!
Jak zrobić przetwory?
Wybierając odpowiednie sezonowe owoce lub warzywa decydujemy się na różne sposoby przygotowywania przetworów: ocet, cukier czy zalewy słone, zawsze musimy pamiętać o kilku ważnych elementach:
- przygotuj warzywa i owoce usuwając zbędne nasiona/szypułki/skórkę, powinny być to dobrej jakości, nie nadpsute produkty,
- jeśli zauważysz pleśń nie odkrawaj kawałka, a wyrzuć cały owoc/warzywo – widoczna pleśń jest końcowym stadium i oznacza, że cały owoc/warzywo jest już zakażony.
- pamiętaj o dokładnym wyparzeniu i wcześniejszym umyciu słoików oraz zakrętek,
- przy napełnianiu słoików pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być pokryte zalewą,
- pasteryzacja znacząco przedłuża termin ważności spożycia, nie zapomnij o niej.
W zależności od wybranej metody albo przygotowuje się specjalne zalewy lub gotuje się owoce w cukrze z różnymi dodatkami. Przepisy na konkretne przetwory na pewno znajdziecie na naszym blogu.
Chętnie poznamy też Wasze rady i domowe sposoby na najlepsze przetwory!