• Masz pytania?
  • +48 507 702 087
  • +48 530 442 255
  • info@piwniczki.pl
    • O piwniczkach
    • Galeria
    • Premium
    • Montaż
    • Sklep
    • Kontakt
    • Strona Główna
    • Oferta
    • Galeria
    • Montaż
    • Premium
    0

    0,00zł

    Polski
    ✕

    Jak zrobić przetwory

    • Home
    • Baza wiedzy o piwniczkach ogrodowych
    • Przetwory
    • Jak zrobić przetwory
    słoiki z domowymi przetworami, które można przechowywać w piwinczce i ziemiance ogrodowej

    Domowe przetwory to wyjątkowe produkty, dlatego warto się do nich przekonać i samemu je przygotować. Kiedy jest najlepszy czas na przetwory, co musimy przygotować oraz jak je zrobić?

    Jeśli chcecie rozpocząć swoją przygodę z przetworami z tego wpisu przekonacie się, że są one banalnie proste. Przygotowując je samemu macie kontrolę nie tylko nad jakością owoców i warzyw, ale również nad ilością cukru, której bardzo często jest zdecydowanie za dużo w produktach ze sklepów.

    Jest to sposób na zwiększenie spożywania warzyw i owoców zimą oraz wspaniała satysfakcja.

    Idealnie jeśli macie dostęp do takich warzyw i owoców, które pochodzą z domowych lub ekologicznych upraw. Mamy wtedy pewność o pochodzeniu produktu oraz całym procesie ich wzrostu.

    Kiedy jest najlepszy czas na przetwory?

    W szczytowym sezonie danego produktu. Wtedy warzywa i owoce są nie tylko naturalnie dojrzałe i pełne witamin, ale również najtańsze. Najlepiej jest sięgać po lokalne produkty, ponieważ to właśnie one są najlepiej przyswajane przez nasz organizm.

    Kalendarz C Owoce 1
    Kalendarz C Warzywa 1
    https://apetytnapolskie.com/warzywa-i-owoce-na-okraglo/

    Styczeń

    Owoce: ananas, grejpfrut, gruszki, mandarynki, jabłka, mango, pomarańcze, suszone owoce

    Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fenkuł, kalafior, kapusta, marchewka, pietruszka (korzeń), por, roszponka, rzodkiewki, sałata lodowa, seler, warzywa strączkowe, ziemniaki

    Luty

    Owoce: ananas, grejpfrut, gruszki, mandarynki, jabłka, mango, pomarańcze, suszone owoce

    Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fenkuł, kalafior, kapusta, marchewka, pietruszka (korzeń), por, roszponka, rzodkiewki, sałata lodowa, seler, warzywa strączkowe, ziemniaki

    Marzec

    Owoce: ananas, grejpfrut, gruszki, mandarynki, jabłka, mango, pomarańcze, suszone owoce

    Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fenkuł, kalafior, kapusta, marchewka, pietruszka (korzeń), por, roszponka, rzodkiewki, sałata lodowa, seler, warzywa strączkowe, ziemniaki

    Kwiecień

    Owoce: gruszki, jabłka, mango, rabarbar

    Warzywa:  cebula, cykoria, kapusta młoda, karczochy, marchew, natka pietruszki, papryka, sałata lodowa, rzodkiewka, smardze, szczaw, szparagi, warzywa strączkowe, ziemniaki młode

    Maj

    Owoce: agrest, czereśnie, mango, rabarbar, truskawki

    Warzywa: botwinka, bób, cebula biała i złota, groszek, karczochy, rukola, sałata maślana, szczaw

    Czerwiec

    Owoce: czarny bez, czereśnie, jagody, morele, porzeczki, rabarbar, śliwki, truskawki, wiśnie

    Warzywa: bakłażan, bób, cukinia, fasolka szparagowa, groszek, kalarepa, karczochy, liście selera, młoda marchewka, ogórki, patisony, por, szpinak

    Lipiec

    Owoce: agrest, brzoskwinie, czarny bez, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, melony, morele, nektarynki, porzeczki, , , śliwki, truskawki

    Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki

    Sierpień

    Owoce: arbuzy, czarna porzeczka, jagody, jeżyny, maliny, melon, mirabelki, nektarynki, poziomki, śliwki, winogrona

    Warzywa: bakłażan, brokuły, cukinia, fasola, fasolka szparagowa, fenkuł, grzyby, kalarepa, kapusta, karczochy, kurki, por

    Wrzesień

    Owoce: czarny bez, brzoskwinie, figi, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, kiwi, maliny, pigwa, poziomki, śliwki, winogrona, żurawina

    Warzywa: bakłażan, borowiki, brukselka, chrzan, cykoria, dynia, fasolka szparagowa, jarmuż, marchewka, patisony, por, rukola, sałata maślana, seler

    Październik

    Owoce: daktyle, figi, gruszki, jabłka, papaja, pigwa, śliwki, winogrona

    Warzywa: buraki, brukselka, cebula, chrzan, cykoria, cukinia, dynia jarmuż, kalafior, kukurydza, młoda kapusta, por, ,roszponka, rukola, sałata lodowa, słodkie ziemniaki,

    Listopad

    Owoce: ananas, dzika róża, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi,

    Warzywa: brukselka, buraki, chrzan, cykoria, dynia, kalarepa, kapusta, koper włoski, pietruszka, por, roszponka, rukola, ,

    Grudzień

    Owoce: ananas, gruszki, jabłka, kiwi, mandarynki, papaja, pomarańcze

    Warzywa: buraki, brukselka, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kapusta, por, roszponka, seler

    Co przygotować do przetworów? Opakowania wielorazowe są na topie!

    To o czym nie warto zapominać, to duży aspekt ekologiczny, ponieważ wykonując przetwory w domu nie generujemy dodatkowych śmieci w postaci opakowań. Możemy nawet pójść o krok dalej i stwierdzić, że ograniczamy również ślad węglowy ograniczając transport do minimum, gdy kupujemy lokalne warzywa i owoce.

    Przetwory w 100% przypadków możemy przygotować w szklanych słoikach, mogą być to słoiki używane.

    Zbieraj słoiki w ciągu roku, jeśli nie masz zapasów spytaj znajomych – na pewno ktoś znajdzie kilka, którymi chętnie się z Tobą podzieli.

    Bądź eko!

    Jak zrobić przetwory?

    Wybierając odpowiednie sezonowe owoce lub warzywa decydujemy się na różne sposoby przygotowywania przetworów: ocet, cukier czy zalewy słone, zawsze musimy pamiętać o kilku ważnych elementach:

    • przygotuj warzywa i owoce usuwając zbędne nasiona/szypułki/skórkę, powinny być to dobrej jakości, nie nadpsute produkty,
    • jeśli zauważysz pleśń nie odkrawaj kawałka, a wyrzuć cały owoc/warzywo – widoczna pleśń jest końcowym stadium i oznacza, że cały owoc/warzywo jest już zakażony.
    • pamiętaj o dokładnym wyparzeniu i wcześniejszym umyciu słoików oraz zakrętek,
    • przy napełnianiu słoików pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być pokryte zalewą,
    • pasteryzacja znacząco przedłuża termin ważności spożycia, nie zapomnij o niej.

    W zależności od wybranej metody albo przygotowuje się specjalne zalewy lub gotuje się owoce w cukrze z różnymi dodatkami. Przepisy na konkretne przetwory na pewno znajdziecie na naszym blogu.

    Chętnie poznamy też Wasze rady i domowe sposoby na najlepsze przetwory!

    Share

    Related posts

    Przepis na ogórki kiszone
    23 sierpnia 2022

    Przepis na ogórki kiszone


    Read more
    Przepis na powidła śliwkowe
    16 sierpnia 2022

    Przepis na powidła śliwkowe


    Read more
    Jak pasteryzować słoiki?
    12 sierpnia 2022

    Jak pasteryzować słoiki?


    Read more

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    logo piwniczki.pl producent piwniczek ogrodowych

    Piwniczki.pl

    PRODUCENT:

    SOFIC Sp. z o.o.
    ul. Politechniczna 4/1a,
    80-288 Gdańsk
    NIP: 957 108 04 45
    www.sofic.pl

    Bądź na bieżąco:

    Twoja domowa spiżarnia
    • → Najczęstsze pytania
    • → Baza wiedzy
    • → Partnerzy
    • → Projekt UE
    • → Polityka prywatności
    • → Regulamin sklepu
    • → Kochaj albo zwróć
    • → Strefa architekta
    Masz pytania?
    Skontaktuj się

    +48 530 442 255

    +48 507 702 087

    info@piwniczki.pl


    © 2018-2022 piwniczki.pl. All Rights Reserved.
      0

      0,00zł

      Polski
      • No translations available for this page
        ✕

        Logowanie

        Nie pamiętasz hasła?

        Stworzyć konto?

        ✕

        Koszyk

        Twój koszyk aktualnie jest pusty.

        Kwota: 0,00zł
        Łącznie: 0,00zł
        Przejdź do płatności Zobacz koszyk
        Szanowna Użytkowniczko, Szanowny Użytkowniku,

        na naszej stronie internetowej są używane pliki cookies, które służą do gromadzenia i przetwarzania Twoich danych osobowych w celu dostosowania prezentowanych przez nas treści. Pliki cookies pozwalają nam także na prowadzenie analiz Twoich zachowań na naszych stronach oraz w Internecie. Pozwala nam to zwiększać jakość treści prezentowanych na naszej stronie. Twoje dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo.

        Klikając poniższy przycisk „Zgadzam się” wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies, które stosujemy. Jeśli udzielisz poniższej zgody, możesz ją cofnąć w każdym momencie. Szczegółowe dane na temat sposobu cofnięcia zgody znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Pamiętaj jednak, że nie wpłynie to na zgodność z prawem przetwarzania danych przed cofnięciem przez Ciebie zgody. Wszelkie istotne informacje na temat przetwarzania danych osobowych przez znajdziesz [popup_trigger id="1822" tag="span"]tutaj[/popup_trigger].

        Informujemy, że niewyrażenie poniższej zgody uniemożliwia korzystanie ze strony internetowej.

        ZGADZAM SIĘ
        ZAMKNIJ

        Privacy & Cookies Policy

        Privacy Overview

        This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
        Necessary
        Always Enabled
        Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
        Non-necessary
        Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
        SAVE & ACCEPT