
Jak otrzymać odpowiednią temperaturę w piwnicy ogrodowej?
Planując budowę piwniczki ogrodowej powinniśmy zadać sobie pytanie w jaki sposób chcemy uzyskać odpowiednią temperaturę. To, co odpowiada za warunki panujące w piwniczce to dobrze dobrana izolacja piwniczki, nie ważne z jakiego materiału zbudowana jest sama ziemianka. To przecież kluczowe, aby nasza piwnica miała wewnątrz odpowiednią temperaturę do przechowywania warzyw, owoców, win i przetworów.
Jaka jest odpowiednia temperatura do przechowywania?
Jaka jest odpowiednia temperatura do przechowywania? Temperatury optymalne do przechowywania w piwniczkach wahają się pomiędzy 5-10 st. Celsjusza. O tym jak przechowywać wina możecie przeczytać w tym artykuł Jeśli jesteście ciekawi jak przechowywać warzywa i owoce zachęcamy do przeczytania również tego artykułu.
Najbardziej naturalnym sposobem na izolację piwniczki jest obsypanie jej odpowiednią warstwą ziemi. Sama nazwa – ziemianka – pochodzi od tego, że to właśnie chłód/ciepło ziemi pozwala na przechowywanie. Był to jeden z pierwszych sposobów na długotrwałe wykorzystywanie żywności. Dlaczego wracamy do starych i sprawdzonych sposobów?
Ponieważ są one niezwykle praktyczne. Przechowywanie produktów w ziemiance jest ekologiczne – nie potrzebujemy energii elektrycznej do ochłodzenia pomieszczenia. Jest to więc najbardziej naturalny sposób przechowywania.
Odpowiednia izolacja piwniczki
Wróćmy jednak to tematu, czyli jak zaizolować odpowiednio piwniczkę ogrodową? Podstawowym elementem, który zapewnia nam odpowiednią temperaturę wewnątrz ziemianki to po prostu ziemia. Średnia temperatura przemarzania ziemi w Polsce to 70 cm, i to właśnie taką warstwę zalecamy jako minimum ziemi nad piwniczką. Standardowo podczas montażu warstwa jaką obsypujemy nasze piwniczki to 100 cm.
Co zrobić jeżeli chcemy zaizolować piwniczkę, a nie możemy obsypać naszej piwnicy warstwą ziemi?
Taka sytuacja może się pojawić ze względu na konkretny plan ogrodu lub ukształtowanie terenu. W takim wypadku proponujemy dodatkową izolację pianą poliuretanową. Dzięki temu mamy zapewniona odpowiednią temperaturę wewnątrz, a jednocześnie nie musimy tworzyć tak dużego nasypu.
Co istotne, warstwę piany możemy położyć od dowolnej wysokości, w zależności od głębokości wkopania piwnicy poniżej poziomu gruntu, czyli zastosować tzw. metodę mieszaną. Piana w bardzo łatwy sposób dostosowuje się do skomplikowanych kształtów piwniczki. Możemy też kontrolować grubość i gęstość piany, dzięki czemu taka dodatkowa izolacja będzie w pełni spełniać swoje przeznaczenie.
Taką dodatkową izolację można również wykonać z styropianu. W przypadku płaskiego sufitu będzie to łatwe do wykonania. Jeśli jednak nasza piwniczka ma bardziej skomplikowane kształty, zachęcamy do wykorzystania piany poliuretanowej.
Odpowiednia izolacja zapewnia nam odpowiednią temperaturę do przechowywania, która wynosi ok. 10 st. C latem i 5 st. C zimą. Zaplanuj miejsce na dodatkową lodówkę bez użycia prądu w Twoim ogrodzie.
Więcej o nowoczesnych ziemiankach możecie przeczytać w artykule <- kliknij aby przeczytać.